Hoe werkt je spijsvertering?
De spijsvertering zorgt er voor dat voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen. Het lichaam zet deze voedingsstoffen om in energie en bouwstoffen. Bouwstoffen zijn nodig om te groeien en beschadigde cellen te herstellen. Energie wordt gebruikt om te bewegen en alle onderdelen van je lichaam te laten functioneren.
Het spijsverteringskanaal bestaat uit de verschillende onderdelen die het voedsel passeert. Achtereenvolgens: de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de endeldarm. Voedselresten die niet verteerbaar zijn verlaten na 24 – 48 uur het lichaam door de anus.
De mond: In de mond zorgen je tong en je tanden en kiezen er voor dat het voedsel fijn wordt gemalen en mengen het met speeksel wat geproduceerd wordt door de speekselklier. Hierdoor wordt het voedsel klein en vochtig, het wordt zo makkelijk door te slikken.
Slokdarm: Het voedsel wordt vanuit de mond naar de maag gebracht via de slokdarm. Bij de overgang naar de maag zit een sluitspiertje die open gaat om het voedsel door te laten. Daarna sluit deze zodat er geen voedsel en maagsap terug kan.
De maag: Het voedsel wordt gekneed en vermengd met maagsap. Maagsap wordt door de maag zelf aangemaakt en bevat onder andere zoutzuur en spijsverteringsenzymen om het voedsel te verteren. Zoutzuur zorgt er ook voor dat schadelijke bacteriën gedood worden. De maag stuurt het voedsel in kleine porties door naar de dunne darm.
De dunne darm: De dunne darm bestaat uit drie delen, de twaalfvingerige darm, nuchtere darm en de kronkeldarm. Samen zijn ze ongeveer 5 meter lang. In de twaalfvingerige darm worden sappen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. Het voedsel gaat hierna door naar de nuchtere darm. Deze is twee meter lang en stuurt het weer door naar de gekronkelde darm. In deze drie meter lange darm wordt het voedsel verteerd tot kleine voedingsstoffen. Deze worden door de wand van de dunne darm opgenomen in het bloed en in het stofwisselingsproces verder verwerkt.
Dikke darm en endeldarm: Na dit hele proces blijven onverteerbare voedselresten over en komen als een dunne brij in de dikke darm. Deze trekt vocht en zout uit de brij en kneed het tot een vastere massa. De ontlasting wordt vervolgens in de endeldarm opgeslagen, als deze vol is krijgen je hersenen een seintje dat je naar de wc moet. Wanneer de darmen niet optimaal werken kan obstipatie ontstaan.
Lever: Bij de spijsvertering komen voedingsstoffen vrij. Deze worden via het bloed naar de lever gebracht. Hier worden ze omgezet in bouwstoffen en energie. Schadelijke stoffen worden hier onschadelijk gemaakt en afgevoerd via de urine of ontlasting. Ook zorgt de lever voor de aanmaak van gal, wat wordt gebruikt bij de vertering van vetten.
Galblaas: Het gal wat aangemaakt wordt door de lever wordt opgeslagen in de galblaas. Wanneer er vet eten in de maag komt geeft de galblaas wat gal af om het vet te verteren.
Alvleesklier: Deze wordt ook wel pancreas genoemd en zorgt voor de aanmaak van alvleeskliersap. De spijsverteringsenzymen in dit sap helpen bij de vertering van suikers, eiwitten en vetten. Ook produceert de alvleesklier insuline en glucagon. Deze hormonen regelen de bloedsuikerspiegel.
Na de spijsvertering vindt de stofwisseling plaats. De voedingsstoffen die bij de spijsvertering vrijgekomen zijn worden bewerkt.
Houd je spijsvertering gezond
Om je spijsvertering gezond te houden kun je regelmatig een detox-kuur nemen. Je lichaam wordt gereinigd en ontgift waardoor de spijsvertering weer optimaal zijn werk kan doen. Ook om af te vallen is dit zeer belangrijk. Daarnaast is het verstandig gezond voedsel te eten.