Wat is obstipatie?
Wat is obstipatie?
De stoelgang is per persoon verschillend. De ene persoon gaat drie keer per dag en de andere drie keer per week. Tijdens het spijsverteringsproces wordt in de dikke darm het voedsel verteerd, gekneed en ingedikt. De dikke darm duwt het richting de anus. Bij obstipatie zit er een verstopping in de dikke darm. Als de ontlasting droog en hard is kan deze daar blijven zitten en krijg je moeite met poepen. Je kunt last krijgen van buikpijn en krampen. Ook kan het pijn doen als de hard geworden ontlasting naar buiten komt.
We spreken van obstipatie als je gedurende drie maanden of langer, minstens twee van de volgende symptomen hebt:
- Moeizame stoelgang. Pijnlijk, hard persen, lang op het toilet zitten.
- Harde droge keutels.
- Het gevoel dat nog niet alle ontlasting eruit is.
- Minder dan twee keer ontlasting per week.
Oorzaken van obstipatie
Obstipatie kan ontstaan door verschillende oorzaken:
- Te weinig vocht bij de ontlasting door te weinig drinken.
- Onvoldoende vezelrijk voedsel zoals volkoren brood, roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten en fruit.
- Niet op tijd naar het toilet gaan. De ontlasting hoopt dan op en wordt hard.
- Te weinig beweging.
- Minder actieve darmen. Dit kan door een medische oorzaak komen of erfelijk bepaald zijn.
- Medicijnen met een verstoppende werking zoals ijzertabletten, pijnstillers, morfine, plaspillen antidepressiva, Parkinsonmedicijnen en anti-epileptica.
Obstipatie bij vrouwen
10-20% van de Nederlanders heeft last van een moeilijke stoelgang. 80-90% hiervan zijn vrouwen. De grootste oorzaak hiervan is dat er te weinig vezelrijk voedsel wordt gegeten en de darmflora onderontwikkeld is. Meestal ontstaat obstipatie als er sprake is van hormonale veranderingen door de pubertijd, zwanger worden, in de overgang raken of stress situaties. Obstipatie komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen omdat er een groot verschil zit in de fysieke bouw van de bekkenbodem en de hormoonhuishouding.
De bekken, darmen en blaas zijn bij vrouwen veel kwetsbaarder dan bij mannen. Hier kan bij vrouwen veel spanning op de spieren ontstaan. Omdat deze bij ontlasting juist ontspannen moeten zijn kan dit obstipatie tot gevolg hebben.
Bij het verteren van voedsel wordt iedere dag 8 liter water rondgepompt en hergebruikt. Het water wordt teruggewonnen in de dikke darm zodat je niet uitgedroogd raakt. Dit gebeurd met een bepaalde snelheid. Bij vrouwen met een wisselende hormoonhuishouding neemt deze snelheid af en wordt er te veel vocht aan de darminhoud onttrokken.
Tips voor gezonde darmen
- Voldoende water drinken. Drink minimaal 2 liter water per dag of een glas water om het uur. Pas wel op met zuivel, hier zit veel lactose en caseïne in die moeilijk te verteren zijn.
- Eet veel groente, vezels, granen en zaden. Maar pas op met suiker en zetmeel.
- Kauw je eten goed.
- Ontgiften. In je darmen zitten veel toxines, gifstoffen die achter blijven. Deze ruim je op met een detox-kuur voor de darmen.
- Beweeg voldoende.