Hoe werkt de stofwisseling?

Reinig uw darmen

  • Sneller afvallen
  • Verbetert de spijsvertering
  • Geen opgeblazen gevoel meer
  • Energiek en fit gevoel
Bestel Detox-D
Hoe werkt je stofwisseling?

Reinig uw lever

  • Goed voor hart en bloedvaten
  • Een jonge, frisse uitstraling
  • Rustig en ontspannen gevoel
  • Een gezond gewicht
Bestel Detox-L

Hoe werkt je stofwisseling?

Na de spijsvertering vindt de stofwisseling plaats. De voedingsstoffen die bij de spijsvertering vrijgekomen zijn worden bewerkt.

Hoe werkt de stofwisseling?
In je lichaamscellen vindt verbranding van voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten plaats waarbij energie vrij komt. Een deel van die energie wordt omgezet in lichaamswarmte. De overige energie gebruikt het lichaam voor activiteiten zoals de werking van organen, de hartslag, de ademhaling en bewegen. Dit is een continu proces wat sneller gaat bij hoge inspanning en langzamer tijdens rustige activiteiten zoals zitten en slapen.

Om verbranding plaats te laten vinden zijn hulpstoffen als brandstof nodig. De belangrijkste hulpstof is glucose. Klieren in het lichaam maken hormonen aan. De bijnier zorgt voor de aanmaak van het hormoon adrenaline. Onder invloed van adrenaline wordt de voorraad glycogeen in de lever afgebroken tot glucose. Adrenaline speelt samen met insuline, wat gemaakt wordt door de alvleesklier, een grote rol tijdens de stofwisseling. Van glucose.

Een ander hormoon wat hierbij belangrijk is wordt geproduceerd door de schildklier. Om dit schildklierhormoon te produceren is voedsel met jodium erg belangrijk.

Tijdens de spijsvertering spelen enzymen een grote rol. Maar ze zijn ook belangrijk als hulpstoffen tijdens de stofwisseling. Ze helpen om vetten en andere voedingsstoffen te verbranden. Enzymen laten de verbranding sneller verlopen en werken als katalysator. Nadat het enzym een reactie heeft gegeven blijft deze bruikbaar en kan dus opnieuw als katalysator fungeren.

Vitamines fungeren ook als hulpstoffen. De werking komt overeen met die van hormonen maar ze kunnen ook onderdeel van enzymen zijn. Tot slot is er zuurstof nodig. Via de longen wordt zuurstof ingeademd en via het bloed naar alle lichaamscellen vervoert.

Trage stofwisseling
Een trage stofwisseling kan resulteren in overgewicht en een opgeblazen gevoel. Een aantal tips om je stofwisseling te versnellen:

  • Voldoende eten. Je stofwisseling past zich aan de hoeveelheid voedsel aan die je binnen krijgt. Wanneer je te weinig eet en dus weinig calorieën binnen krijgt zal je stofwisseling langzamer worden om de verbranding van de calorieën te verspreiden. Vrouwen dienen dan ook niet minder dan 1600 calorieën per dag te eten. Bij mannen is dit 2000 calorieën.
  • Verspreid je eten over 6-8 momenten op de dag. Zo blijft je stofwisseling de hele dag op gang.
  • Sla het ontbijt nooit over. Deze brengt je stofwisseling meteen op gang.
  • Bouw spieren op. Hoe sterker je spieren zijn hoe meer calorieën je spieren opeisen. Krachttraining is dus van belang voor een snelle stofwisseling.

Hoe houd je je stofwisseling gezond?
Om je stofwisseling gezond te houden is het aan te raden regelmatig een detox-kuur te volgen. Deze zorgt er voor dat je stofwisseling weer optimaal functioneert en belangrijke voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Voor een gezonde stofwisseling is gezond eten en voldoende bewegen van groot belang.